TUTKIMUSPROFESSORI JAANA SUVISAARELLE PSYKIATRIAN TUTKIMUSSÄÄTIÖN KALLE ACHTÉ –TUNNUSTUSPALKINTO

Psykiatrian Tutkimussäätiö on päättänyt myöntää vuoden 2018 Kalle Achté -palkinnon psykiatrian dosentti, tutkimusprofessori Jaana Suvisaarelle, joka toimii Terveyden ja Hyvinvoinnin laitoksen mielenterveysyksikön päällikkönä. Jaana Suvisaari on psykiatrisen ja geneettisen epidemiologian ansioitunut tutkija, jonka tieteellinen ansioluettelo on poikkeuksellisen laadukas ja laaja. Hän selvitti väitöskirjassaan 1999 Skitsofrenia-sairauden ilmaantuvuuden muutoksia ja on sen jälkeen tutkinut niin eri mielenterveyshäiriöiden esiintyvyyksiä ja riskitekijöitä, kuin psykiatristen sairauksien syntytekijöitä ja mekanismeja. Hän on tällä hetkellä kirjoittajana mukana 233 vertaisarvioidussa tieteellisessä artikkelissa, minkä myötä hän on yksi maamme tuotteliaimmista psykiatrian alan tutkijoista. Kalle Achté, jonka nimeä jaettava tunnustuspalkinto kantaa, on Helsingin yliopiston psykiatrian emeritusprofessori ja yksi Psykiatrian Tutkimussäätiön perustajista.  Kalle Achté täyttää 11.9. tänä vuonna 90 vuotta.

Psykiatrian Tutkimussäätiö on jakanut vuodesta 1996 alkaen Kalle Achté -palkinnon tunnustuksena mielenterveyden ja psykiatrian edistäjänä monipuolisesti ansioituneelle suomalaiselle psykiatrille. Palkinto on myönnetty tätä ennen viidesti vuosina 1996 – 2013. Sen ovat saaneet professorit Erik Anttinen, Yrjö O. Alanen, Veikko Aalberg, Johannes Lehtonen ja Pekka Tienari. 

Tutkimusprofessori Jaana Suvisaari on toiminut lukuisissa laajoissa kotimaisissa ja kansanvälisissä yhteistyöhankkeissa ja sekä ohjannut että johtanut lukuisia tieteellisiä projekteja, joista vain esimerkkeinä mainittakoon KTL Terveys 2000 hankkeen Psykoosit Suomessa –tutkimus, THL Terveys 2011 mielenterveyskonsortio ja monikansallinen SUPER -tutkimushanke. Hän on ohjannut tai ohjaa parhaillaan jo pariin kymmeneen kohoavan määrän väitöskirjoja, jotka ovat kautta linjan laadukkaita ja tieteellisesti merkittäviä. Hänen keskeisin asiantuntijuutensa kohdentuu kansallisesti olennaisiin kysymyksiin suomalaisten mielenterveyshäiriöistä, niiden riskitekijöistä ja kulusta. Hänen työllään voidaan helposti todeta olevan mittavaa kansanterveydellistä ja mielenterveyttä edistävää merkitystä.

Jaana Suvisaari on kansallisena ja kansainvälisenä toimijana pidetty ja arvostettu. Hän on itsenäisesti tieteellisesti ajatteleva, hyvin yhteistyökykyinen ja rakentava kaikessa toiminnassaan. Hän nauttii sekä oman kollegakuntansa että laajemmin terveys- ja sosiaalialan ammattilaisten varauksetonta arvostusta.

JAA:

Share via
Copy link
Powered by Social Snap