Psykiatrian Tutkimussäätiön Mielenterveyspalkinto 2019              Mari Rantasillalle

Teatteritaiteen maisteri, taiteilija Mari Rantasila palkittiin Psykiatrian Tutkimussäätiön Mielenterveyspalkinnolla, joka ojennettiin hänelle tänään 14.8. HUS:n ja Helsingin Yliopiston Psykiatrian päivän yhteydessä. Vuosittain jaettavalla palkinnolla Psykiatrian Tutkimussäätiö haluaa kohdistaa huomiota sellaisiin aktiivisiin ja esimerkillisiin vaikuttajiin, jotka tavallisesti jäävät kliinisen ja häiriökeskeisen tutkimuksen huomioinnin ulkopuolelle. Ihmisten henkinen hyvinvointi ja toimintakyky on kansallinen voimavara, jota voidaan tukea edistävän ja ehkäisevän mielenterveystyön keinoin. Tänä vuonna palkintoa myönnettäessä painotettiin erityisesti Mari Rantasilan ansiokasta työtä mielenterveyden ilmiöiden ja ongelmien yleisen ymmärtämisen ja hyväksymisen puolesta.

Mari Rantasila on näyttelijä, teatteri- ja elokuvaohjaaja, kirjoittaja, laulaja, lauluntekijä ja kaikkiaan taiteen monitoimija. Mari Rantasila on esiintynyt aktiivisesti mielenterveyttä, jaksamista ja työkykyä käsittelevissä tilaisuuksissa ja ottanut kantaa syrjäytymisvaarassa olevien puolesta. Hän on luennoinut ammattilaisille muun muassa kansallisilla lääkäripäivillä taiteen mahdollisuuksista mielenterveyden edistäjänä. Lisäksi hän on aktiivinen sukupuolisen tasa-arvon puolestapuhuja, ja on tuoreessa musiikkiesityksessä käsitellyt kriittisesti naisen roolia viihde-elämän markkinakoneistossa. Hän ohjasi Kansallisteatteriin vuonna 2017 runsasta huomiota saaneen näytelmän Masennuskomedia, jossa mielenterveyskuntoutujien toiminnasta näytelmän tapahtumapaikkana toimivassa työkeskuksessa rakentui koskettava tarina nykyihmisen jaksamisesta. Esityksessä yhteiskunnan katveeseen siirretyt työkykynsä menettäjät valaistiin tavalla, joka näytti aikamme rakenteiden haurauden ja sen, miten jokainen voi löytää itsensä putoajana, uhrina. Mari Rantasila on omalla esimerkillään rohkaissut kaikkia, sukupuolesta tai iästä riippumatta, eri elämän vaiheissa olevia, luottamaan omaan itseensä ja muistuttanut, ettei kukaan ole täydellinen, aina jaksava, mutta kaikki ovat arvokkaita.

JAA:

Share via
Copy link
Powered by Social Snap